Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2012 19:14 - Идеите на Адам Смит
Автор: lisa19 Категория: Други   
Прочетен: 3253 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 02.06.2012 19:15


   В своя основен  труд Адам Смит "Богатството на народите" изследване на неговата природа и причини (1776 г.), считан за основополагащ в класическата политическа икономия  авторът изразява убедеността си, че по природа човек проявява склонност да обменя, да заменя и да разменя един предмет срещу друг, склонност, присъща единствено на човека и от която в останалите животински видове липсват дори наченки. В тази склонност Адам Смит вижда в крайна сметка основата на взаимовръзките между хората в общество, чиито потребности се задоволяват повече от размяната, отколкото вследствие на добрата воля: (…)човекът почти непрекъснато се нуждае от помощта на своите себеподобни и напразно би я очаквал само заради тяхното благоволение. По-сигурно е, че ще успее, ако се обърне към техния личен интерес и ги убеди, че собствената им изгода ги кара да направят това, което той иска от тях. Всеки, който предлага на друг някаква сделка, му прави следното предложение: Дайте ми това, което ми е нужно, и вие ще получите от мен онова, от което се нуждаете...  Резултат от тази склонност към размяна, според Адам Смит, е тенденцията към развитие на разделението на труда, тъй като всеки има интерес да се специализира във вид дейност, за която природата, традицията или личният му опит са го направили по-способен: Така сигурността, че може да обменя излишъка от продукта на своя труд, надвишаващ собственото му потребление, срещу такива излишъци от продукта на труда на други хора, които могат да са му нужни, насърчава всеки човек да се заеме с даден вид работа и да развива или усъвършенства дарбите и способностите, които може да притежава за тази специфична работа.

  Според Адам Смит търговската размяна и произтичащото от нея разделение на труда едновременно като условие и като резултат са естествено състояние (във всички значения на думата) на обществото.

Той изхожда от предпоставката, че обществото е просто сбор от множество съвършено егоистични индивиди, които са напълно самостоятелни (защото притежават еднолично продукта на труда и средствата си за производство) и въпреки обвързаността си с другите изхождат единствено от личния си интерес.

  Адам Смит  съумява да обясни как в свободните пазарни икономики преследването на собствени цели води до нарастване на благосъстоянието на всеки поотделно и затова на всички.  Преди да се заеме с анализа на разделението на труда и размяната, Адам Смит стига до извода, че „колкото и егоистичен да се предполага, че е човек, очевидно има някакви начала в неговата природа, които го карат да е заинтересуван от благополучието на другите и да им доставя щастие, което му е необходимо макар да не за извлича нещо от това освен удоволствието да вижда другите щастливи.”Хората могат да живеят по-добре и по-богато не само като взимат от другите, а и като им помагат. Дори този начин е по-надежден и не зависи от морални и политически нагласи и авторитети. Това се случва, когато се опитваш да предоставиш на другите онова, което те ценят и затова са готови да ти платят. Обществата живеят толкова по-добре, колкото повече хора се опитват да търгуват и произвеждат, за да живеят по-добре. Ако те се опитват да гласуват в избори, за да живеят по-добре, вероятно от това нищо няма да излезе, освен господство на онези, които са избрани от така настроените избиратели. Политическите избори не са в името на това, някой да направи хората богати, а в името на това никой да не им пречи да живеят по-добре или да им пречи най-малко.

http://ikonomika.start.bg/article/Ideite_na_Adam_Smit/9732 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zafirov - :-)
02.06.2012 19:49
О да, но малко са образованите хора съзнаващи тези идеи или замислящи се върху тях. В момента цари тотална морална, ценностна и умствена деградация в масата иднивиди. Страшно е, че те имат правото на избор кой да кара влака. А тяхното право на избор се манипулира лесно от този, който държи няколко лоста за влияние - масовите медии, репресивния апарат, съдебната и законодателната системи. Получава се циклична спирала надолу, от която излизане има като се унищожи културата на индивидите вкарали системата в тази спирала от природен или политически катаклизъм. Чакаме катаклизъма или бЕгаме навън, към по-цивилизовани системи.
цитирай
2. lisa19 - Здравей.
02.06.2012 21:07
Мислиш ли, че сега, на този етап в световен план има някъде цивилизована система? Светът си е чист катаклизъм. Преди малко попаднах на един клип, колко е верен не мога да кажа, в центъра ген. Уесли Кларк. Ако искаш го виж.

http://www.youtube.com/watch?v=kJmf7k9Yj-0&feature=BFa&list=PL1DBAD5F35F4753EB

Иначе да, манипулациите са номер едно. Затова казвам, че цивилицацията ни е в упадък. ""Умните" се опитват да прецакат "глупавите" и май никой не иска да го правят на глупак. Губи се мъдростта. Явно никой не иска да бъде мъдър.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lisa19
Категория: Други
Прочетен: 539944
Постинги: 182
Коментари: 503
Гласове: 1485
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930