Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2011 13:08 - Хан Крум пише писмо до държавните ни мъже
Автор: lisa19 Категория: Други   
Прочетен: 2841 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Светлозар Панов

Когато бяхме малки се впечатлявахме от разказите за великите български ханове и царе.

Вълнувахме се от историческите документи за победите на Аспарух, Тервел, Крум, Симеон, Асен, Петър, Калоян...

В мнозина млади души завинаги намериха трайно място държавниците от Първото и Второто българско царство, отвоювали и отстоявали територии, създавали закони, съграждали градове, спомагали за развитието на българската книжовност и духовност.

Днес ние имаме основание за критика към съвременниците, които се опитват да ни убедят, че са политици, посветени на времето и народа си.

Но за мнозина от нас - обикновените граждани на държавата, те си остават хора лишени от чувството за вина, хора - без морал, хора - непознаващи историята, хора - търсещи поводи да покажат величието си чрез приеми по резиденции, строени от други, хора - не усещащи чуждото нещастие, хора - без съпричастие към духовната, моралната икономическата разруха, обхванала страната ни.

И затова бях изненадан, когато на личния ми имейл получих приложеното по-долу писмо.

До
Моите потомци, начело на
българската държава и столицата София

 

Драги ми наследници,
В 809-о лето след Христа, Бог, който вие днес почитате, Ние завладяхме Сердика, столицата на днешна България. Градът беше важна ромейска крепост.
С превземането й присъединихме стратегически земи.Освободихме васални славяни, минали под Нашия скиптър и увеличихме територията на родината ни, както и населението й.
Превърнахме я в силна държава на Балканите и дадохме мощен тласък на просперитета на родината, продължен от Омуртаг, Маламир, Пресиян, Борис и сина му Симеон.
В началото на IX-я век поставихме основите на успехите, постигнати от Нашите приемници, като завладяхме твърдина, която вие сега трябва да управлявате. 
Навремето се прочухме и с друго - със законите. Струва Ни се, че вие много-много не спазвате вашите си закони, но ще ви припомним някои от Нашите:

  1. Градовете да са чисти и подредени.
  2. Канализацията да функционира.
  3. Къщите да са хубави и измазани.
  4. Да не щъкат из улиците безстопанствени животни.
  5. Боилите в градската управа да се грижат за народните дела.

(Да не припомням и как наказвахме за лъжа, кражба и други антидържавни дела...)

Наред с това заповядваме да организирате пищни тържества с жертвоприношения (по вашему да се разбира - официални мероприятия, приеми и други увеселения), които да ознаменуват оная паметна година и отбележите както подобава това, което Нашите войни отвоюваха с мечовете си пред 1200 години!
Ваш Крум, хан български

Зачетох се в тези редове и си казах, че победителят на Никифор Фока има право. Спомних си, че Крум бе пирувал и пил вино от черепа на противника си, защото в онези години е имало поверие, че така взимаш от убития и силата му.

Затова си помислих, че ханът ни провокира с предложението си за софри.

Убеден съм, че той, по-скоро би се радвал вместо приеми за богопомазаните и футболни пиар мачове, да се отделят пари за столичните улици и булеварди, за изграждане на подземни гаражи, за детски градини и спортни площадки, за изчистване на града, за саниране на поовехтелите сгради, за облагородяване на паркове и градинки, за построяване на нови линии на метрото, за пускането в действие на съвременни входни и изходни пунктове, за поставяне на указателни табелки, според евростандартите как да се стигне до центъра или излезе от него в дадена посока.

Докато четях имейла си неволно направих асоциация с прочутата картина на Иля Репин „Запорожски казаци пишат писмо на турския султан" и се сетих за изразните средства на тези славни мъже, използвани в текста.

Днес ние го правим по-дипломатично - като не гласуваме, защото се съмняваме, че нашите избраници ще ни служат, въпреки че по време на електоралните кампании се опитват да ни внушат имено това.

 

*По време на Великденските празници на 809-а година, българските войски, предвождани от хан Крум превземат Сердика
===============
EХ, КРУМЕ, КРУМЕ...



Тагове:   Хан,   крум,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tutankhamon661 - lisa19
25.09.2011 19:38
Нали си чувала са крумовите закони?
Днес биха ги нарекли полицейщина.
цитирай
2. lisa19 - Чувала съм.
25.09.2011 20:32
Но правосъдието по негово време е рязне на езици и ръце. Въпроса е сега кой прави това? И все пак колкото и твърди да са били тез закони, е имало ред. Редът у нас трябва да е закона, който явно не важи за всички или нещо се бъркам. Тъй ще да е.
цитирай
3. анонимен - Никифор Геник е човека с чашата, ...
25.09.2011 23:31
Никифор Геник е човека с чашата,Фока е при Петър,около век и половина по-късно
цитирай
4. verona - За съжаление
28.09.2011 14:22
мъжете намаляват. Не знам как е било при хан Крум, но сега е все по-отчайващо
:(
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: lisa19
Категория: Други
Прочетен: 540271
Постинги: 182
Коментари: 503
Гласове: 1485
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930